Bjärefågels kyckling är en majskyckling. Men du kanske funderar på då varför den kallas för Bjärekyckling istället för majskyckling? Grejen är att denna kyckling, den är så mycket mer än bara en majskyckling.
Det som är speciellt med Bjärekyckling är att den är helt fri från antibiotika och antibiotikaliknande preparat. Bjärefågel som föder upp dessa, de har bara halva beläggningen i sina kycklingstall, jämfört med svensk standard.
Bjärefågel var även först i Sverige med att föda upp den långsamt växande Rowan Ranger-kycklingen. Alla kycklingar äter ett helt vegetabiliskt GMO-fritt foder där huvudingrediensen är majs odlad i Glumslöv.
En annan fördel med denna kyckling är att det sprutas aldrig in saltlake i produkterna. En oförädlad produkt från Bjärefågel innehåller enbart kyckling.
Om du vill, köp bjärekyckling online. Sedan testa det recept jag delar nedan! Det kommer från Bjärefågels egen sida!
Ugnsstekt äppelfylld kyckling med cidersås, purjolök & pancetta
6-8 personer
• 2 hela kycklingar
• 3–4 purjolökar
• 4 äpplen
• 1 hekto pancetta i skivor
• 1 flaska torr cider, 330 ml
• 3 dl grädde
• 1–2 schalottenlökar
• 1 vitlöksklyfta
• kycklingfond
• äppelcidervinäger
• salt
• peppar
• smör
• calvados (om så önskas)
Att servera till:
• potatis
GÖR SÅ HÄR
1. Sätt ugnen på 175°C. Gnid in kycklingenarna i salt och peppar. Grovhacka äpple som du sedan fyller
fågeln med. Täck med pancetta och ställ i mitten av ugnen på ett galler.
2. Ha en långpanna under som du lägger större bitar av purjolök i. Räkna en timme per kilo kyckling i ugnen. Våra var på 1,5 kilo styck så 90 minuter var ugnstiden. Stek tills innertemperaturen på den tjockaste delen av bröstet har nått 72°C.
3. Vätskan som hamnar i långpannan med purjolöken blir till en fantastiskt smakrik såsbas. Sila av denna
löpandes. Hacka schalottenlök fint samt vitlöksklyfta och låt bli glansig i smör i en kastrull.
4. Häll på cidern, lite kycklingfond, vätskan från ugnen och grädde. Låt puttra samman. Smaka av med salt, peppar, eventuellt några stänk calvados och slutligen någon matsked vinäger som lyfter såsen.
5. Tranchera kycklingen, gröp ur äpplet från skrovet och lägg upp tillsammans med purjolök på ett
serveringsfat. Bryt pancettan i bitar och strö över. Sås och potatis därtill är allt du behöver.