För att kunna laga mat i köket så är det rätt viktigt att ha en bra uppsättning med knivar. Det går ju att ha hur många knivar du vill, men ofta räcker det bra med ett par olika sorter. Bland annat brukar man säga att man som minst ska ha en kockkniv, en brödkniv och en filékniv. Men det kan vara bra att även ha en grönsakskniv, fruktkniv, skalkniv, allkniv och så vidare. Sedan finns det även så kallad universalkniv, som du på bästaprodukterna.com kan se flera av.
Med fem knivar kommer du långt
Du som inte har några knivar alls, du kan börja din uppsättning med fem olika varianter. Det är:
- Kockkniven
- Universalkniven
- Skalkniven
- Brödkniven
- Filékniven
En bra kockkniv är ett måste. Den har oftast ett knivblad från 18 upp till 30 centimeter. Ett bra komplement till den är universalkniv. Den har oftast ett smalare knivblad med en längd på ca 10-17 centimeter.
En skalkniv är bra för att göra finliret i köket, så som att ansa grönsaker eller skala vitlök med. Sedan är det bra att ha en brödkniv, för just bröd. Brödkniven kan även användas för att dela vitkål, pumpa och vattenmelon.
Det är även bra att ha en filékniv som du kan använda för att skära tunna skivor, bena ur fisk och putsa kött.
Specialknivar
Du kan sedan utöka dina knivar genom att satsa på lite olika specialknivar. Som till exempel;
- Trancherkniv
- Laxkniv
- Tournierkniv
- Tomatkniv