Mors dag i slutet av denna månad och vad passar då bättre än att ta fram grillen och bjuda mamma på god fisk. Du kan handla hem färsk fisk från Sydfisk. Fisk som passar att grilla är bland annat lax, regnbåge och makrill. De är naturligt feta. Det går även att grilla mager fisk som marulk, lubb, havskatt och lake men behöver extra fett vid grillning. Pensla med olja eller marinad. Fisk skall tillagas långsamt. Börja inte grilla för tidigt utan låt grillen och grillgallret bli riktigt varmt och kolet grått. Låt tjocka filéer få en fin grillyta. Grilla sedan klart under lock. Är grillen för varm använd indirekt grillning.
Tillagningstider grilla fisk om du inte har termometer
Det bästa är så klart att ha termometer för att veta exakt,(fisken ska vara mellan48-52°) men saknar du det så kan du använda dig av dessa tider:
- Tunna filéer; 2 min/sida
- Tjocka filéer: 4 min/sida
- Laxkotlett: 2-3 cm tjocka 3-4 min/sida
- Småfisk, t ex strömming: 2-3 min/sida
- Strömmingsflundror: 1/2 min/sida
- Foliepaket: 10-20 minuter
- Stor filésida: 15-20 minuter. Låt skinnet vara kvar. Grilla med skinnsidan ner sist
Använd gärna ett dubbelhalster när du grillar fisken. Annars går det att göra grillspett med fisk eller att göra den i ett foliepaket.
På nätet kan du hitta en massa bra recept på marinad eller glaze om du vill piffa till fisken lite extra.