Det orangea guldet löjrom, det kommer från siklöjan. Detta är en älskad deliktess hos många. En hona bär ofta på cirka 3-5 gram rom så det är inte så konstigt att det kostar en hel del att köpa per kilo. Du kan hitta bra löjrom att handla hem på lojromsexpressen.se. Det är inte fel att unna dig själv lite vardagslyx och mumsa på lite löjrom. Du kan toppa dina ägghalvor med den, eller göra en supergod räktoast. Sedan finns det en massa andra bra recept som innehåller denna råvara. Det är allt från löjromspizza till löjromscheescake och räkbakelser.
En av mina personliga favoriter, det är att göra rårakor och toppa med löjrom och vispad creme fraiche.
Rårakor med löjrom och vispad creme fraiche
Ingredienserna är för fyra portioner.
Rårakor
- 8 fasta potatisar, medelstora
- salt
- svartpeppar, nymalen
- Mat & Bak smör, till stekning
Vispad crème fraiche
- 2 dl
- crème fraîche
- 1 msk
- citronsaft
Tillbehör
- 100 g löjrom
- 1/2 dl färsk dill, fint hackad
- 1/2 dl Fänkål, fint skuren
- 1/2 dl röd lök, fint hackad
- 1/2 dl färsk gräslök, fint hackad
Gör så här
Vispa creme fraichen med en elvisp tills den är fast, lite som hårt vispad grädde.
Tillsätt citronsaften mot slutet och ställ den i kylen.
Skala och riv potatisen på den grova sidan av rivjärnet, salta och peppra.
Hetta upp en stekpanna med smör. Krama ur vätskan ur potatisen och fördela potatisen i pannan (det här blir 4 stora eller 8 små rårakor). Platta till rårakorna ordentligt. Stek tills de är frasiga och har fått fin färg.
Servera rårakorna med vispad creme fraiche och löjrom, toppa med dill, fänkål, rödlök och gräslök.